HTML

Kalandozások a bűn városában

Friss topikok

  • bombazsu: Noch mehr, bitte!! ;) Du kannst sooo interessant Geschichten schreiben. :D Und wie viel Zeit hast ... (2010.06.22. 10:59) 6 gombócos fagyi az ArenAban
  • Scorinna: No, eldőlt már, hogy mikor jössz haza? Ugye nem maradsz le a vcs táborról? ;) GyerehazaGyerehazaG... (2010.06.11. 23:27) Juteszembe
  • Lauren Robert: @P-B-J: :) csak szeptemberben jöttök haza? és amúgy hogy ityeg odakinn? kicsit le vagyok maradva @... (2010.05.24. 00:08) Esti gyors
  • Scorinna: Robi írj még!! Már május vége van... Tök jók a bejegyzéseid, és olyan ritkán beszélünk!...csak az ... (2010.05.20. 18:32) Április vége, május eleje
  • bombazsu: "Tudod, hogy nincs bocsánat..." Tessék jó szaftosan idepötyögni 1-2 sztorit! Minél zsírosabb, anná... (2010.05.09. 22:04) Egy vulkán pozitív hatásai

Linkblog

1 hónapja itt - AMSZTERDAM-ABC

2010.02.25. 15:25 :: Lauren Robert

Bizony egy hónapja itt vagyok! Ennek örömére egy nem mindennapi összeállítással jelentkezem. Végig megyek az abc-betűin, és minden betűhöz írok valamit, ami elsőre eszembe jut az adott betűről. Egy ilyen már csak azért is jó, mert fény derült rá, hogy nem tudom, hogy hol is van a t-betű az abc-ben....

A, mint Albert Heijn : ez annak a csodás holland árúház láncnak a neve, ahol általában vásárolunk. Kb 2 percre van a szállásunktól, szóval bármikor kiugorhatunk. Az árak eléggé rendben vannak, de kell egy kis idő, amíg az ember kitapasztalja, hogy mit érdemes tényleg megvenni.  Pár érdekesség: 800 gramm kenyér 0,49 euro (132 HUF!), a Pilsener sör szintén ennyi, kamu-nutella kicsit kb 1,30 euro, de néha belefér:P... Müzlit 1 euro körül már lehet találni.

Egyébként Berci bátyám tanácsára megnéztem az Aldit is, de tulajdonképpen nem olcsóbb. Jó pár termék lehet, hogy igen, de nem számottevő a differencia:P Mindenesetre a közeljövőben egyéb boltokat is igyekszem felfedezni. A piacokról is csupa jöt hallottunk. (Egyet már tudunk is, hogy hol van:D)

B, mint Bicikli : bizony van már biciklim is. Egy megbízható fehér paripa. Végsegessége nem az igazi, de azért lehet vele száguldani rendesen. Aki még soha nem járt Amszterdamban, annak először általában leesik az álla a sok bringától. Persze itt menni is lehet vele, nem úgy mint otthon. Mindenütt bicikliutak, tárolók stb. Az első napokban nagyon utáltam, amikor rámcsengetett a sok holland, hogy menjek már le a bicikliútról... Most már én is ezt csinálom:P (Egyébként állítólag Hollandiában több a bicikli, mint az ember.)

C, mint Containers : így hívják a "dobozházak" együttesét ahol lakunk, szóval ez az otthonunk. Fura becenév, de szeretjük:P A mi blokkunk egy ledózerolt grundra néz, ahol egyébként van pár valódi konténer is, nomeg a nagy semmi. Nem olyan vészes látvány.

D, mint Dutch Borrel : erről már meséltem, minden kedden egy kis international-party. Ha máskor éppen nem is, de itt mindig összefutunk egy csomó külföldi haverral.

E, mint Egyetem : a suli nem okozz nagy stresszt egyelőre, erről majd írok bővebben.

F, mit Football : remélhetőleg sokat focizunk majd. Az Oosterparkban minden szombaton van lehetőség. Sajna beton pálya, de legalább valami. Ha minden jól megy a suliban is nyomhatjuk majd... De ez még függőben.

G, mint Gitár : volt egy 60 euros gitárajánlatom, de végül rájöttem, hogy előbb a bicikli aztán a luxuscikkek... Van egy franica haverom mindenesetre, akihez majd néha átmegyek pötyögni. Egyelőre ez a helyzet. A dalszövegek már íródnak... Szóval fejben már készül a rock n roll revolution.

H, mint Hajléktalan : még az introduction days alatt történt, hogy majd egy hetes amszterdami tartózkodás után "végre" megláttam az első csöveseket.(Ideje is volt, mert túl tökéletesnek tűnt akkoriban minden) Épp a belvárosban mászkáltam a csoportommal, amikor magyar szavak ütötték meg a fülemet... Egyből megálltam, körülnéztem és észrevettem 3 jó madarat egy pad körül csoportosulni. Odaköszöntem nekik, kiderült, hogy magyarok és itt tengetik a mindennapjaikat... Ami a durva volt, hogy a legidősebb sem volt sokkal több 40-nél, a másik kettő meg alig múlhatott 30... Azt mondták, Amszterdamban jobb csövesnek lenni, mint Pesten. Hát, ennyi... Fura alakokat, meg kétes kilétú utcazenészeket láttam már jó párat, de ilyen "igazi", fogatlan homelesseket, mint ők, azóta sem láttam... (Könnyen lehet, hogy összefutunk még.)

I, mint ISN : azaz International Student Network. Ez a diákokból álló csapat szervezi nekünk a programokat a félév során. Jófejek.

J, mint Jorieke : dárga mentorunkkal már csak hetente egyszer találkozunk a suliban. Már nem szorulunk istápolásra:)

K, mint Környezetvédelem : a hollandok eléggé élen járnak a környezetvédelemben az utóbbi időben. Azért van is mit törleszteniük... Egyre több intézkedéset vezetnek be ennek érdekében. A szelektív hulladékgyűjtés úgy tűnik sokkal jobban megy, mint otthon.

L, mint Leidesplein : ez az egyik legjobb tér a városban. Közel van mindenhez.

M, mint Melkweg : ez talán a leghíresebb amszterdami koncertterem. A holland PECSA:) Én még nem voltam benn, de április 17-én lehet, hogy tiszteletemet teszem (John Butler koncert).

N, mint Népsűrűség : Hollandia a világ egyik, ha nem a legsűrűbben lakott országa. (Eltérő infók vannak erről, de hogy a top5-ben van az tuti) Szerencsére annyira nem érzem, hogy nyomorgnánk itt. Pedig Amszterdam nem egy túl nagy város.

O, mint OV-chip kart : a tömegközlekedés nem semmi. A buszok és a villamosok kifogástalanok és a metro is eléggé rendben van. Az OV-kart pedig nem más, mint egy chip-kártya, ami nélkül nem tudsz felszállni sehova. A metron beléptető kapu van. A buszon pedig az első ajtónál kell becsekkolni. Szóval bliccelni itt tényleg nagyon nehezen lehet. Nagyon hasznos a bicikli, mert nélküle folyton pénzt kell töltened a kártyádra, hogy tudjál utazni... (Az éjszakai busz a legrosszab: 3,5 euro...)

P, mint party : egy hónap után nyugodtan kijelenthető, hogy kevés ember jött ide tanulás céljából:D Szerencsére mi egész nap a könyvtárban tanulunk.

Q, mint Queen's Day : csak most látom, hogy ilyen is lesz áprilisban. https://www.youtube.com/watch?v=7r_VZIGn6jc

R, mint Red Light District : a híres-neves Vörös Lámpás Negyed. Erről már írtam régebben. Érdekesség, hogy azóta nem is jártunk arra. Szóval jófiúk vagyunk:P

S, mint Stroopwafels : holland specialitás, "mézes-tallér". Ez valami parádé... Függők lettünk. Már hetek óta azon gondolkodom, hogy tudnánk beszerezni olcsón nagy tételben...

T, mint torokgyik : napok óta fáj a torkom. Itt az ideje meggyógyulni...

U, mint unalom : ide semmi nem jutott eszembe. Sajnos a szállásunkon nincs túl nagy közösségi élet, szóval ha itt vagyunk jobb híján döglünk, laptopozunk, olvasgatunk, meccset nézünk, én próbálok angolozni stb... Szóval amikor csak lehet igyekszem kimozdulni, mert a szoba nem a legmozgalmasasbb hely.

V, mint Víz : az ország területének jó része tengerszint alatti magasságú, úgyhogy küzdenek rendesen a vízzel. Amszterdamban persze csak a pozitívumokat érezzük. Romantikus csatornák, tavak, tök jó kikötő mögöttünk stb. Hiába, Észak-Velencéje...

W, mint Westerpark : nagyon jó kis parkok vannak itt... Ez van hozzánk a legközelebb, csak pár perc. Szép:)

X, mint... na jó ezen most nem fogok gondolkodni:D A frappáns ötleteket a kommentekbe várom...

Y, mint YBBP : ennél a cégnél fogunk dolgozni március elejétől. Múlt héten megvolt az "állásinterjú" Ronald-dal, a főnökkel. 40 körüli elég befolyásos menedzser csávó. Egy projektet fogunk kapni, amit nyárig meg kell csinálnunk. Még nem tudjuk pontosan mit. Több lehetőség is van: futóversenyek, Tour de France-on valami, egy nigériai-holland bokszoló menedzselése a címmeccséig... Ilyesmik... Kemény lesz. Eddig lazultunk, most jön a java... aki nagyon érdeklődik: http://www.ybbp.nl/

Z, mint Zeeman Hester :  igazából Hester Zeemannak hívják, de én most magyarítom egy kicsit. Szóval ő a helyi contact-person. Ő intézi az ügyeinket stb. Jövő hétre szervez egy vacsorát nekünk pár kollégájával, hogy kicsit jobban megismerjen minket. Nem rossz ötlet, mert ha bemegyünk az international office-ba, akkor tényleg csak a fontos infókról van szó. Szóval én várom a vacsit. Reméljük fizetik az egészet:P

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://felfordulat.blog.hu/api/trackback/id/tr481789777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bombazsu 2010.02.26. 17:56:53

Profi vagy! Nekem még nem jutott eszembe, h végig menjek az abc összes betűjén. De félek is, h kudarcba fulladna.
Jó ez az új dizájn, bár a régi is tetszett. Direkt vannak bizonyos részek áthúzva? (Nem lehet, h alá akartad húzni?)
Sok sikert a melóhoz, és az angolozáshoz!!

Lauren Robert 2010.02.27. 13:33:12

a kihúzások direkt vannak, ez robi-féle irónia:D
a múltkori dizájn nagyon tetszett, de talán kicsit nehezen olvasható volt, úgyhogy kipróbáltam ezt, de ettől sem vagyok elájulva, szóval megint váltás várható:)
süti beállítások módosítása